Program studiów dla kierunku dietetyka pierwszego stopnia stacjonarne
Informacje o programie studiów
Kod: | JM-DIET-SL |
Nazwa: | Program studiów dla kierunku dietetyka pierwszego stopnia stacjonarne |
Tryb studiów: | stacjonarne |
Rodzaj studiów: | pierwszego stopnia |
Czas trwania: | studia 3-letnie |
|
dietetyka |
wyboru: |
dietetyka ![]() dietetyka ![]() |
|
Instytut Nauk o Zdrowiu (od L1997/1998)
[ inne programy w tej jednostce ]
Wydział Przyrodniczy (od L1997/1998) [ inne programy w tej jednostce ] |
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Pozostałe toki nauczania
Pierwszy rok |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
Ranking punktów z egzaminów maturalnych "nowa matura" lub egzaminu dojrzałości "stara matura" spośród trzech wybranych przedmiotów: biologia, chemia, fizyka, informatyka, język obcy, matematyka. |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent kierunku Dietetyka posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązująca klasyfikacją oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points - HACCP), organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Absolwent jest przygotowany do pracy w: - publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering), - organizacjach konsumenckich, - placówkach sportowych i odnowy biologicznej (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji), - w szkolnictwie - po uzyskaniu dodatkowych kwalifikacji z zakresu przygotowania pedagogicznego, Ponadto jest przygotowany do współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego oraz współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego. Absolwent kierunku Dietetyka w specjalności catering w dietetyce jest przygotowany również do prowadzenia cateringu żywności w szpitalach i zakładach zbiorowego żywienia oraz pracy w laboratoriach oceny jakości żywności. Absolwent kierunku Dietetyka w specjalności poradnictwo dietetyczne i żywieniowe jest przygotowany ponadto do prowadzenia konsultacji w zakresie żywienia człowieka i dietoterapii w różnych zaburzeniach organizmu. |
Dalsze studia: |
Możliwość kontynuowania nauki na studiach drugiego stopnia oraz ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe. |
Treści nauczania: |
Standardy kształcenia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 lipca 2007 r. w sprawie standardów kształcenia dla poszczególnych kierunków oraz poziomów kształcenia a także trybu tworzenia i warunków, jakie musi spełniać uczelnia, by prowadzić studia międzykierunkowe oraz makrokierunki. (Dz.U. nr 164, poz. 1166, zał. Nr 108) . Standardy określają wymagania ogólne, w tym liczbę godzin zajęć, kwalifikacje absolwenta, ramowe treści kształcenia przedstawiające: grupy treści kształcenia, minimalną liczbę godzin zajęć zorganizowanych oraz minimalną liczbę punktów ECTS, treści i efekty kształcenia z podziałem na grupę treści podstawowych i kierunkowych oraz praktyki, inne wymagania i zalecenia. |