Posiadane kwalifikacje umożliwiają zajmowanie stanowisk wymagających wykształcenia wyższego. Absolwent jest przygotowany do pracy w:
- przedsiębiorstwach przemysłu rolno-spożywczego ukierunkowanych na produkcję, obrót, przechowalnictwo i przetwórstwo surowców i produktów żywnościowych;
- jednostkach zajmujących się doskonaleniem technologii produkcji i przetwarzania żywności, agendach i firmach zajmujących się kontrolą, standaryzacją i certyfikacją żywności;
- w ośrodkach badawczo-rozwojowych, laboratoriach analitycznych, firmach doradczych w łańcuchu żywnościowym;
- jednostkach administracji rządowej i samorządowej.
Absolwent posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje inżynierskie z zakresu produkcji, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych, zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Potrafi zastosować tradycyjne i nowoczesne technologie produkcji roślinnej i zwierzęcej na cele żywnościowe. Zna podstawowe metody, techniki i technologie bioinżynieryjne w produkcji żywności. Dobiera metody kontroli jakości i przydatności technologicznej surowców żywnościowych. Umie planować, organizować i zarządzać produkcją i przetwórstwem surowców. Zna zasady funkcjonowania rynku produktów żywnościowych oraz prowadzenia działalności gospodarczej. Potrafi wykorzystać techniki informatyczne do sterowania procesami technologicznymi w produkcji żywności. Zna zasady komunikowania się, współpracy i zarządzania zespołami ludzkimi.
|