Program studiów II stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności stacjonarne
Informacje o programie studiów
Kod: | UPH-WR-BPZ-SU |
Nazwa: | Program studiów II stopnia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności stacjonarne |
Tryb studiów: | stacjonarne |
Rodzaj studiów: | drugiego stopnia |
Czas trwania: | studia 1,5-letnie |
|
bioinżynieria produkcji żywności |
wyboru: |
(brak) |
|
Wydział Nauk Rolniczych (od Z2019/2020)
[ inne programy w tej jednostce ]
Wydział Przyrodniczy (od Z2014/2015 do L2018/2019) [ inne programy w tej jednostce ] |
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Pozostałe toki nauczania
Pierwszy semestr bioinżynierii produkcji żywności |
Drugi semestr bioinżynierii produkcji żywności |
Trzeci semestr bioinżynierii produkcji żywności magister inżynier |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia: |
posiadanie dyplomu ukończenia studiów zawodowych na kierunku bioinżynieria produkcji żywności lub pokrewnym oraz uzyskanie pozytywnej oceny z rozmowy kwalifikacyjnej |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent posiada rozszerzoną wiedzę interdyscyplinarną z zakresu produkcji i podstaw przetwarzania surowców żywnościowych w aspekcie żywienia człowieka. Zdobył rozszerzoną wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i technologii stosowanych w produkcji żywności, a także systemów kontroli jakości żywności i jej bezpieczeństwa zdrowotnego oraz gospodarki produktami ubocznymi. Zapoznał się z możliwościami wykorzystania osiągnięć mikrobiologii, biochemii i genetyki molekularnych w produkcji i przetwórstwie surowców żywnościowych, procesami produkcyjnymi w przemyśle rolno-spożywczym, zasadami projektowania produktu żywnościowego oraz funkcjonowania rynku żywności. Absolwent jest kompleksowo przygotowany do pracy w różnych podmiotach ukierunkowanych na produkcję surowców żywnościowych, przemysłu rolno-spożywczego, jednostkach zajmujących się obrotem, dystrybucją i przetwórstwem surowców żywnościowych, instytucjach zajmujących się doskonaleniem procesów produkcji i przetwarzania żywności, standaryzacją i certyfikacją żywności, laboratoriach analitycznych, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracji rządowej i samorządowej, firmach doradczych i audytujących w łańcuchu żywnościowym. Pogłębił umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu bioinżynierii produkcji żywności. Absolwent jest przygotowany do podjęcia studiów trzeciego stopnia. |
Dalsze studia: |
- możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia doktoranckie; - możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe. |
Treści nauczania: |
Efekty uczenia się dla kierunku bioinżynieria produkcji żywności określone w załączniku nr 1 do uchwały nr 56/2013 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 20 listopada 2013 roku w sprawie zmian w uchwale Senatu nr 28/2012 z dnia 30 maja 2012 r. w sprawie określenia opisu efektów uczenia się dla kierunków studiów prowadzonych w Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach oraz planu studiów i programu kształcenia określonych uchwałą nr 159/2015 Rady Wydziału Przyrodniczego z dnia 13 maja 2015 roku w sprawie uchwalenia w planie studiów i programie kształcenia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności, studia stacjonarne II-go stopnia. |