Program studiów II stopnia na kierunku dietetyka stacjonarne
Informacje o programie studiów
Kod: | UPH-WR-DIET-SU |
Nazwa: | Program studiów II stopnia na kierunku dietetyka stacjonarne |
Tryb studiów: | stacjonarne |
Rodzaj studiów: | drugiego stopnia |
Czas trwania: | 2 lata (4 semestry) |
|
dietetyka |
wyboru: |
(brak) |
|
Wydział Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu (od Z2019/2020)
[ inne programy w tej jednostce ]
Wydział Przyrodniczy (od Z1997/1998 do L2018/2019) [ inne programy w tej jednostce ] |
Jeśli interesują Cię konkretne, indywidualne wymagania, jakie musisz spełnić na aktualnym etapie studiów, to zajrzyj do modułu zaliczeń etapów:
Główny tok nauczania
Pozostałe toki nauczania
Pierwszy semestr dietetyki |
Drugi semestr dietetyki |
Trzeci semestr dietetyki |
Czwarty semestr dietetyki magister dietetyki |
Dodatkowe informacje
Warunki przyjęcia:
Semestr zimowy 2017/2018 - ... |
Rekrutacja na studia drugiego stopnia odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej z uwzględnieniem ocen uzyskanych z dyplomu w przypadku absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów albo rozmowa kwalifikacyjna w przypadku absolwenta innego kierunku studiów |
Warunki przyjęcia:
Semestr zimowy 2014/2015 - Semestr letni 2016/2017 |
Rekrutacja na studia drugiego stopnia odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej z uwzględnieniem ocen uzyskanych z dyplomu w przypadku absolwenta tego samego lub pokrewnego kierunku studiów albo rozmowa kwalifikacyjna w przypadku absolwenta innego kierunku studiów; |
Możliwe do uzyskania certyfikaty: |
|
Uprawnienia zawodowe: |
Absolwent w oparciu o przygotowanie teoretyczne i praktyczne posiada zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Jest specjalistą w zakresie: planowania i wdrażania, opartego o podstawy naukowe, żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla różnych grup społeczeństwa; profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych; przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet; rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia; oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia; stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia; prowadzenia edukacji żywieniowej oraz dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów. Absolwent jest przygotowany do prowadzenia badań z zakresu oceny żywności i żywienia oraz do kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Zna podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia. Absolwent jest przygotowany do pracy w: • publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia, • zakładach żywienia zbiorowego i domach opieki społecznej, • instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych, • jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Ponadto absolwent jest przygotowany do: • współpracy z firmami produkującymi dietetyczne środki spożywcze i preparaty do leczenia żywieniowego, • współpracy z lekarzem w zakresie leczenia wymagającego odpowiedniego postępowania dietetycznego. Posiada umiejętność pracy z ludźmi chorymi, kierowania zespołami terapeutycznymi oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia i rozwoju zawodowego. |
Dalsze studia: |
- możliwość ubiegania się o przyjęcie do szkoły doktorskiej; - możliwość ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe. |
Treści nauczania:
Semestr zimowy 2021/2022 - ... |
Efekty uczenia się dla kierunku dietetyka, określone w Uchwale nr 96/2020 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 7 lipca 2020 r. w sprawie ustalenia programu studiów dla kierunku dietetyka |
Treści nauczania:
Semestr zimowy 2019/2020 - Semestr letni 2020/2021 |
Efekty uczenia się dla kierunku dietetyka, określone w załączniku nr 2 do uchwały nr 60/2019 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 24 kwietnia 2019 r. w sprawie ustalenia programów studiów na kierunku dietetyka. |
Treści nauczania:
Semestr zimowy 2017/2018 - Semestr letni 2018/2019 |
Efekty uczenia się dla kierunku dietetyka, określone w załączniku nr 2 do uchwały nr 30/2017 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 24 maja 2017 r. w sprawie zatwierdzenia zmian w efektach kształcenia dla kierunku dietetyka oraz plan i program studiów dla kierunku Dietetyka, studia stacjonarne drugiego stopnia określone uchwałą nr 183/2017 Rady Wydziału Przyrodniczego Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 21 czerwca 2017 roku. |
Treści nauczania:
Semestr zimowy 2015/2016 - Semestr letni 2016/2017 |
Efekty kształcenia dla kierunku dietetyka, określone w załączniku do uchwały nr 4/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach z dnia 29 stycznia 2014 roku w sprawie utworzenia studiów drugiego stopnia na kierunku dietetyka oraz w programie studiów określonym uchwałą nr 167/2015 Rady Wydziału Przyrodniczego z dnia 13.05.2015r. |