Rolnicza przestrzeń produkcyjna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | W1-GPR-SU-RPP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rolnicza przestrzeń produkcyjna |
Jednostka: | Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
0.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Bilans punktów ECTS: | Udział w wykładach 20 Udział w ćwiczeniach 60 Udział w konsultacjach 15 Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń 20 Samodzielne przygotowanie się do kolokwium 25 Przygotowanie się do zaliczenia 35 Sumaryczne obciążenie pracą studenta 175 Punkty ECTS za przedmiot 7 |
Planowane formy/działania/metody dydaktyczne: | Wykład – problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej; ćwiczenia: dyskusja, praca w grupach (analiza przypadku), giełda pomysłów pozwalające na kształtowanie umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej. |
Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny):: | obowiązkowy |
Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta: | Wykład: zaliczenie z oceną; ćwiczenia: kolokwia pisemne. Zaliczenie na ocenę, kolokwia pisemne, które weryfikuje efekty: W_01, W_02, W_03, U_01, U_02, U_03, K_01, K_02, K_03. Forma i warunki zaliczenia: Przedmiot dwusemestralny kończący się zaliczeniem na ocenę w drugim semestrze. W każdym semestrze weryfikacja efektów odbywać się będzie na zasadzie zaliczenia kolokwiów cząstkowych. Średnia wyników z kolokwiów będzie podstawą zaliczenia przedmiotu. Każde kolokwium cząstkowe musi być zaliczone na oceną pozytywną |
Wymagania wstępne i dodatkowe: | Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych |
Założenia i cele przedmiotu: | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwością wykorzystania potencjału środowiska przyrodniczego i oddziaływania gospodarki agrarnej na zagospodarowanie przestrzenne oraz prawidłowym zarządzaniem rolniczą przestrzenią produkcyjną dla osiągania celów zrównoważonego rozwoju. |
Pełny opis: |
Znaczenie gleby w osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju. Użytkowanie gleb a zmiany klimatyczne (sekwestracja węgla). Zrównoważona gospodarka zasobami glebowymi. Gleby a bezpieczeństwo żywnościowe. Klasyfikacje gleb. Waloryzacja Rolniczej Przestrzeni Produkcyjnej. Antropogeniczne przekształcenia gleb. Formy ochrony gleb w Polsce. Perspektywa wprowadzenia Dyrektywy Glebowej. Rola gleby w utylizacji odpadów. Źródła informacji o glebie. Monitoring jakości gleb w Polsce. Stan gospodarowania na użytkach rolnych w Polsce. Kierunki gospodarowania na gruntach ornych zgodnie z wymogami WPR (współczesne rolnictwo, system integrowany, ekologiczny). Europejski Zielony Ład. Rolnictwo ekologiczne – istota, cele a żywność. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczna żywność, działania promocyjne. Trendy i kierunki zmian w produkcji roślinnej – zagrożenia. Przyszłość rolnictwa - rolnictwo zrównoważone, surowce roślinne o pożądanych parametrach jakościowych. Kierunki gospodarowania na użytkach zielonych zgodny z wymogami wspólnej polityki rolnej. Wpływ użytkowania rolniczego gleb na jakość hydrosfery i atmosfery. Funkcje produkcyjne i pozaprodukcyjne (klimatyczna, hydrologiczna, ochronna, filtracyjna i fitosanitarna, biocenotyczna, krajobrazowa i estetyczna) trwałych użytków zielonych. Ekosystemy trawiaste a kształtowanie środowiska przyrodniczego. Ocena gospodarowania na trwałych użytkach zielonych w różnych typach gospodarstw. Zrównoważone nawożenie użytków zielonych. Wpływ sieci Natura 2000 na działalność gospodarstw rolnych. Rola monitoringu środowiska w prawidłowym przygotowaniu planów zagospodarowania przestrzennego terenów wiejskich. Pestycydy jako jeden z czynników wpływających na zanieczyszczenie środowiska rolniczego. Ocena skutków działania pozostałości pestycydów w różnych elementach środowiska oraz w stosunku do organizmów żywych. Programy integrowanej ochrony roślin oraz wykorzystanie metod biologicznych jako element ograniczający toksyczność pestycydów w środowisku. Monitorowanie poziomów pozostałości pestycydów. Założenia ogólne programu Zintegrowanego Monitoringu Środowiska Przyrodniczego w Polsce |
Literatura: |
1. Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce. 2019. Praca zbiorowa pod red. IERiGŻ,Warszawa. 2. Kotecki A. (red.) 2020. Uprawa roślin. Wyd. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 3. Koreleski K. 1993. Przyrodnicze podstawy użytkowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Wyd. AR Kraków. 4. Kodeks dobrej praktyki rolniczej. 2002. Wyd. MRiRW, Ministerstwo Środowiska, Warszawa. 5. Mocek A (red.). 2015. Gleboznawstwo. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 6. Rogalski M. 2004. Łąkarstwo, Wyd. Kurpisz, Poznań. 7. Niczyporuk A. 2000. Ekosystemy trawiaste w chronię i kształtowaniu środowiska Wyd. Politechnika Białostocka. 8. Fudali E. 2009. Antropogeniczne zmiany w ekosystemach. transformacje roślinności. Wyd. UP we Wrocławiu 9. Strategiczny program państwowego monitoringu środowiska na lata 2020-2025, Warszawa 2020 10. Stepnowski P., Synak E., Szafranek B., Kaczyński Z. Monitoring i analityka zanieczyszczeń w środowisku, Wydawnictwo UG, Gdańsk 2010 11. Kostrzewski A., Kruszyk R., Kolander R. Zintegrowany Monitoring Środowiska Przyrodniczego. Zasady organizacji, system pomiarowy, wybrane metody badań 2006, http://zmsp.gios.gov.pl/ |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W_01 Zna i rozumie możliwości wykorzystania potencjału środowiska przyrodniczego w planowaniu przestrzennym oraz związek i oddziaływanie gospodarki agrarnej na zagospodarowanie przestrzenne. K_W05 W_02 Ma wiedzę o gospodarowaniu glebami na zasadach zrównoważonego rozwoju. K_W05, K_W09 W_03 Ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego rozwoju oraz zachowaniu różnorodności biologicznej. Zna podstawowe czynniki antropogeniczne, wpływające negatywnie na stan środowiska przyrodniczego oraz sposoby minimalizacji ich oddziaływania. K_W05, K_W07 Umiejętności U_01 Potrafi identyfikować przyczyny i przewidywać skutki nieprawidłowej gospodarki na terenach zadarnionych oraz podejmować działania mające na celu przeciwdziałanie zagrożeniom środowiska naturalnego. K_U04 U_02 Potrafi interpretować i wykorzystywać dane o pokrywie glebowej i właściwościach gleb w kontekście zrównoważonego rozwoju. K_U01, K_U09 U_03 Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk, wpływających na stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do kierunku Gospodarka przestrzenna. K_U02, K_U04 Kompetencje K_01 Jest gotów do właściwego gospodarowania rolniczą przestrzenią produkcyjną i rozumie skutki działalności inżynieryjno-technicznej w aspekcie środowiskowym. K_K04 K_02 Jest świadomy skutków przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych działań związanych z gospodarką zasobami glebowymi. K_K02, K_K04, K_03 Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Jest nastawiony na odniesienie sukcesu. Rozumie potrzebę kreatywności i przedsiębiorczości. K_K03 |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: zaliczenie z oceną; ćwiczenia: kolokwia pisemne. Zaliczenie na ocenę, kolokwia pisemne, które weryfikuje efekty: W_01, W_02, W_03, U_01, U_02, U_03, K_01, K_02, K_03. Forma i warunki zaliczenia: Przedmiot dwusemestralny kończący się zaliczeniem na ocenę w drugim semestrze. W każdym semestrze weryfikacja efektów odbywać się będzie na zasadzie zaliczenia kolokwiów cząstkowych. Średnia wyników z kolokwiów będzie podstawą zaliczenia przedmiotu. Każde kolokwium cząstkowe musi być zaliczone na oceną pozytywną |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Gugała | |
Prowadzący grup: | Marcin Becher, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Zaliczenie |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Zarzecka | |
Prowadzący grup: | Marcin Becher, Krystyna Zarzecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Zarzecka | |
Prowadzący grup: | Marcin Becher, Barbara Symanowicz, Krystyna Zarzecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krystyna Zarzecka | |
Prowadzący grup: | Marcin Becher, Andrzej Wysokiński, Krystyna Zarzecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Siedlcach.