Uniwersytet w Siedlcach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Historia udomowienia zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WP-ZOA-SI-HUZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Historia udomowienia zwierząt
Jednostka: Instytut Zootechniki i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Bilans punktów ECTS:

Bilans punktów ECTS:

wykłady 20

ćwiczenia 0

konsultacje 5

liczba godzin samodzielnej pracy studenta 25

łączny nakład pracy studenta w ramach przedmiotu 50

Punkty ECTS za przedmiot 2

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Wykład tradycyjny wspomagany technikami multimedialnymi.

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

fakultatywny

Rodzaj przedmiotu:

Fakultatywny

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Zaliczenie pisemne na końcu zajęć. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych następuje na zaliczeniu końcowym.


Wymagania wstępne i dodatkowe:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Podstawowa wiedza z zakresu zoologii.

Założenia i cele przedmiotu:

Celem przedmiotu jest przedstawienie historii, celów i strategii wykorzystanych przez ludzi w procesach domestykacji dzikich przodków wybranych gatunków zwierząt gospodarskich i towarzyszących.


Skrócony opis:

Domestykacja jako najważniejsze wydarzenie w historii hodowli gatunków zwierząt wykorzystywanych przez człowieka. Pojęcie procesu udomowienia zwierząt. Ścieżki – szlaki domestykacji. Charakterystyka strategii prowadzących do domestykacji. Charakterystyka cech gatunków predestynujących do domestykacji. Cechy udomowienia. Historia domestykacji najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich. Kryteria decydujące o poziomie domestykacji gatunków. Konsekwencje domestykacji zwierząt.

Pełny opis:

Domestykacja jako najważniejsze wydarzenie w historii hodowli gatunków zwierząt wykorzystywanych przez człowieka. Pojęcie procesu udomowienia zwierząt. Ścieżki – szlaki domestykacji. Charakterystyka strategii prowadzących do domestykacji. Charakterystyka cech gatunków predestynujących do domestykacji. Cechy udomowienia. Historia domestykacji najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich. Kryteria decydujące o poziomie domestykacji gatunków. Konsekwencje domestykacji zwierząt.

Literatura:

Litwińczuk Z., Szulc T., (red.): Hodowla i użytkowanie bydła. PWR i L Warszawa, 2005.

Pawlina E., (red.), 2011: Rasy zwierząt gospodarskich. Cz. I. Bydło. PWN, Warszawa.

Guliński P., 2017: Bydło domowe hodowla i użytkowanie. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa.

Kosowska B., Zwolińska-Bartczak I., 1999: Zarys historii zootechniki. AR Wrocław.

Stojak J., Plis K. , 2018: Jak z dzikiego zrobić przyjaciela? Historia udomowienia różnych gatunków roślin i zwierząt na świecie. Kosmos 67(4), 721-732.

Guliński P., Salamończyk E., 2016 : Bydło Hecka. Przegląd Hodowlany, 2, 14-16.

Guliński, P., 2021: Cattle breeds – contemporary views on their origin and criteria for classification: a review. Acta Sci. Pol. Zootechnica, 20(2), 3–18.

Lasota-Moskalewska A., 2003: Proces udomowienia zwierząt w świetle badań archeozoologicznych. Światowit, 5(46), 187-192.

Zeder, M.A., 2012: Pathways to animal domestication in biodiversity in agriculture: Domestication, Evolution, and Sustainability. Eds. P. Gepts, T.R. Famula, R.L. Bettingeret, et al., Cambridge University Press.

Vigne J.D., 2011: The origins of animal domestication and husbandry: A major change in the history of humanity and the biosphere. Comptes Rendus Biologies, 334(3), 171-181.

Efekty uczenia się:

Posiada wiedzę w zakresie celów, metod i strategii wykorzystywanych

w procesach domestykacji dzikich przodków zwierząt gospodarskich. Zna zasadnicze szlaki domestykacji zwierząt. Rozumie znaczenie domestykacji dla hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących na świecie. Zna bezpośrednich protoplastów wybranych gatunków zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Potrafi odróżniać najważniejszych przodków wybranych gatunków zwierząt. Potrafi opisać najważniejsze strategie wykorzystane przez ludzi w procesach udamawiania. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i aktualizowania wiedzy.

Metody i kryteria oceniania:

Uzyskanie łącznie co najmniej 51 punktów z zaliczenia pisemnego. Przedział punktacji: 91-100 – 5.0; 81-90 – 4.5; 71-80 – 4.0; 61-70 – 3.5; 51-60 – 3.0; 0-50 – 2.0. Sposób zaliczenia: zgodnie z regulaminem studiów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński, Elżbieta Horoszewicz, Grażyna Niedziałek, Roman Niedziółka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-22 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński, Elżbieta Horoszewicz, Roman Niedziółka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-19 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Bilans punktów ECTS:

wykłady 20

ćwiczenia 0

konsultacje 5

liczba godzin samodzielnej pracy studenta 25

łączny nakład pracy studenta w ramach przedmiotu 50

Punkty ECTS za przedmiot 2

Efekty kształcenia:

Posiada wiedzę w zakresie celów, metod i strategii wykorzystywanych

w procesach domestykacji dzikich przodków zwierząt gospodarskich. Zna zasadnicze szlaki domestykacji zwierząt. Rozumie znaczenie domestykacji dla hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących na świecie. Zna bezpośrednich protoplastów wybranych gatunków zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Potrafi odróżniać najważniejszych przodków wybranych gatunków zwierząt. Potrafi opisać najważniejsze strategie wykorzystane przez ludzi w procesach udamawiania. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i aktualizowania wiedzy.

Forma i warunki zaliczenia::

Uzyskanie łącznie co najmniej 51 punktów z zaliczenia pisemnego. Przedział punktacji: 91-100 – 5.0; 81-90 – 4.5; 71-80 – 4.0; 61-70 – 3.5; 51-60 – 3.0; 0-50 – 2.0. Sposób zaliczenia: zgodnie z regulaminem studiów

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Wykład tradycyjny wspomagany technikami multimedialnymi.

Rodzaj przedmiotu:

Fakultatywny

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Zaliczenie pisemne na końcu zajęć. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych następuje na zaliczeniu końcowym.


Wymagania wstępne i dodatkowe:

Podstawowa wiedza z zakresu zoologii.

Założenia i cele przedmiotu:

Celem przedmiotu jest przedstawienie historii, celów

i strategii wykorzystanych przez ludzi w procesach domestykacji dzikich przodków wybranych gatunków zwierząt gospodarskich i towarzyszących.

Skrócony opis:

Domestykacja jako najważniejsze wydarzenie w historii hodowli gatunków zwierząt wykorzystywanych przez człowieka. Pojęcie procesu udomowienia zwierząt. Ścieżki – szlaki domestykacji. Charakterystyka strategii prowadzących do domestykacji. Charakterystyka cech gatunków predestynujących do domestykacji. Cechy udomowienia. Historia domestykacji najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich. Kryteria decydujące o poziomie domestykacji gatunków. Konsekwencje domestykacji zwierząt.

Pełny opis:

Domestykacja jako najważniejsze wydarzenie w historii hodowli gatunków zwierząt wykorzystywanych przez człowieka. Pojęcie procesu udomowienia zwierząt. Ścieżki – szlaki domestykacji. Charakterystyka strategii prowadzących do domestykacji. Charakterystyka cech gatunków predestynujących do domestykacji. Cechy udomowienia. Historia domestykacji najważniejszych gatunków zwierząt gospodarskich. Kryteria decydujące o poziomie domestykacji gatunków. Konsekwencje domestykacji zwierząt.

Literatura:

Litwińczuk Z., Szulc T., (red.): Hodowla i użytkowanie bydła. PWR i L Warszawa, 2005.

Pawlina E., (red.), 2011: Rasy zwierząt gospodarskich. Cz. I. Bydło. PWN, Warszawa.

Guliński P., 2017: Bydło domowe hodowla i użytkowanie. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa.

Kosowska B., Zwolińska-Bartczak I., 1999: Zarys historii zootechniki. AR Wrocław.

Stojak J., Plis K. , 2018: Jak z dzikiego zrobić przyjaciela? Historia udomowienia różnych gatunków roślin i zwierząt na świecie. Kosmos 67(4), 721-732.

Guliński P., Salamończyk E., 2016 : Bydło Hecka. Przegląd Hodowlany, 2, 14-16.

Guliński, P., 2021: Cattle breeds – contemporary views on their origin and criteria for classification: a review. Acta Sci. Pol. Zootechnica, 20(2), 3–18.

Lasota-Moskalewska A., 2003: Proces udomowienia zwierząt w świetle badań archeozoologicznych. Światowit, 5(46), 187-192.

Zeder, M.A., 2012: Pathways to animal domestication in biodiversity in agriculture: Domestication, Evolution, and Sustainability. Eds. P. Gepts, T.R. Famula, R.L. Bettingeret, et al., Cambridge University Press.

Vigne J.D., 2011: The origins of animal domestication and husbandry: A major change in the history of humanity and the biosphere. Comptes Rendus Biologies, 334(3), 171-181.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Guliński
Prowadzący grup: Piotr Guliński
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Siedlcach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.1.0-2d972b65e (2024-04-03)