Postęp biologiczny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | WR-ROL-SU-PB |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Postęp biologiczny |
Jednostka: | Instytut Rolnictwa i Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Bilans punktów ECTS: | Bilans punktów ECTS: 3 Liczba godzin kontaktowych, w tym: udział w wykładach – 15 godz., udział w ćwiczeniach – 15 godz., udział w konsultacjach – 10 godz. Liczba godzin samodzielnej pracy studenta, w tym: przygotowanie się do ćwiczeń – 10 godz., przygotowanie się do kolokwiów – 10 godz., przygotowanie się do egzaminu – 15 godz. |
Planowane formy/działania/metody dydaktyczne: | Wykład - prezentacja multimedialna Ćwiczenia audytoryjne -– praca w grupach, analiza i dyskusja |
Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny):: | obowiązkowy |
Rodzaj przedmiotu: | Kierunkowy |
Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta: | Wykład – egzamin pisemny (w uzasadnionych przypadkach ustny) Ćwiczenia audytoryjne – kolokwium (sprawdzian pisemny lub ustny), aktywność na zajęciach |
Wymagania wstępne i dodatkowe: | Podstawowa wiedza z modułów kierunkowych realizowanych na studiach pierwszego stopnia |
Założenia i cele przedmiotu: | Poznanie metod zwiększania produktywności roślin uprawnych dla celów żywieniowych, przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego i energetycznego oraz zasad certyfikacji gospodarstw. Nabycie umiejętności wdrażania wyników badań do praktyki rolniczej oraz wykorzystywania przepisów prawnych związanych z systemami rolnictwa, nawożeniem i ochroną roślin. |
Pełny opis: |
Postęp biologiczny w produkcji roślinnej – znaczenie, formy kreowania i upowszechniania. Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. Rola odmian i jakości materiału siewnego w kształtowaniu wielkości i jakości plonu roślin uprawnych. Metody zwiększania produktywności roślin dla celów żywieniowych. Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. Znaczenie biotechnologii roślin w rolnictwie. Prawne aspekty stosowania GMO. Ocena różnych technologii uprawy roślin do celów żywieniowych i jako surowca dla przemysłu. Systemy rolnictwa. Przepisy prawne związane z systemami rolnictwa, nawożeniem i ochroną roślin. Systemy kontroli i certyfikacji gospodarstw. Wdrażanie osiągnięć badań naukowych do praktyki rolniczej. |
Literatura: |
Chotkowski J. (red.), 2005. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa. Klepacki B. (red.), 2002. Procesy dostosowawcze produkcji roślinnej w Polsce w kontekście integracji z Unią Europejską. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa. Malepszy S., 2011. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa. Sawicka B. (red.), 2000. Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych. Wyd. UP Lublin. Tyburski R., Żakowska-Miemans S., 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa Niemirowicz-Szczyt K. (red.), 2012. GMO w świetle najnowszych badań. Wyd. SGGW, Warszawa. 7. Aktualne akty prawne dotyczące systemów rolnictwa, nawożenia i ochrony roślin. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA W_01 - Zna przepisy prawne dotyczące systemów rolnictwa, nawożenia i ochrony roślin oraz certyfikacji gospodarstw - K_W04 W_02 - Rozumie i opisuje znaczenie postępu biologicznego w rolnictwie - K_W07 W_03 - Zna nowe zaawansowane metody zwiększania produktywności roślin dla celów żywieniowych - K_W08 W_04 - Rozumie znaczenie nowych odmian i jakości materiału siewnego w kształtowaniu wielkości i jakości plonu roślin uprawnych - K_W09 W_05 - Ma wiedzę dotyczącą wpływu czynników środowiskowych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych - K_W11 W_06 - Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą wdrażania osiągnięć badań naukowych do praktyki rolniczej - K_W12 UMIEJĘTNOŚCI U_01 - Potrafi poszukiwać informacji dotyczących nowych odmian roślin uprawnych - K_U01; K_U09 U_02 - Wykazuje znajomość nowych roślin uprawnych i możliwości ich wykorzystania - K_U09 U_03 - Wykazuje umiejętność wdrażania i wykorzystania postępu biologicznego w praktyce rolniczej - K_U09 U_04 - Potrafi dokonać oceny odmian i przydatności różnych technologii uprawy roślin do celów żywieniowych i nieżywieniowych - K_U10; K_U14 U_05 - Potrafi zastosować przepisy prawne dotyczące systemów rolnictwa, nawożenia i ochrony roślin - K_U13 U_06 - Wykazuje znajomość systemów kontroli i certyfikacji gospodarstw - K_U13 KOMPETENCJE SPOŁECZNE K_01 - Ma świadomość stałego aktualizowania wiedzy i wykorzystania postępu biologicznego w praktyce rolniczej - K_K01 K_02 - Ma świadomość przestrzegania zasad "Dobrej Praktyki Rolniczej" - K_K04 K_03 - Jest świadomy wpływu różnych systemów rolnictwa na środowisko przyrodnicze i bezpieczeństwo żywności - K_K05 |
Metody i kryteria oceniania: |
Spełnienie każdego z niżej podanych warunków: 1. uzyskanie co najmniej 26 punktów z kolokwiów 2. uzyskanie co najmniej 26 punktów z egzaminu pisemnego 3. uzyskanie łącznie co najmniej 51% punktów ze wszystkich form zaliczenia Przedział punktacji (%): 0-50; 51-60; 61-70; 71-80; 81-90; 91-100 Ocena - 2,0; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0 Sposób uzyskania punktów: 1. pierwsze kolokwium: 25 pkt 2. drugie kolokwium: 25 pkt 3. egzamin pisemny: 50 pkt Poprawy: dwie poprawy każdego kolokwium w trakcie zajęć w semestrze |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-17 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-17 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-21 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-17 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-18 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
|
Bilans punktów ECTS: | Udział w wykładach – 15 godz. Udział w ćwiczeniach – 30 godz. Udział w konsultacjach – 5 godz. Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń – 10 godz. Samodzielne przygotowanie się do kolokwium – 15 godz. Samodzielne przygotowanie się do egzaminu – 25 godz. Sumaryczne obciążenie pracą studenta – 100 godz. Punkty ECTS za przedmiot – 4 ECTS |
|
Efekty kształcenia: | WIEDZA W_01 – Zna i rozumie znaczenie postępu biologicznego w zwiększaniu produkcyjności roślin uprawnych oraz wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu – K_W05. W_02 – Zna i rozumie możliwości wykorzystania inżynierii genetycznej i osiągnięć współczesnej biotechnologii w rolnictwie i gospodarce żywnościowej – K_W06. UMIEJĘTNOŚCI U_01 – Potrafi wykorzystać osiągnięcia postępu biologicznego i procesy biotechnologiczne w praktyce rolniczej – K_U05. KOMPETENCJE SPOŁECZNE K_01 – Jest gotów do stałego aktualizowania wiedzy i podnoszenia kompetencji zawodowych oraz do wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce rolniczej – K_K01. K_02 – Jest świadomy społecznego odbioru biotechnologii i jest gotów do prowadzenia konsultacji społecznych dotyczących wykorzystania postępu biologicznego i biotechnologii w rolnictwie – K_K04. |
|
Forma i warunki zaliczenia:: | Warunkiem uzyskania zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie co najmniej 51% punktów z każdego sprawdzianu i uzyskanie co najmniej 51% punktów z egzaminu. Punktacja (%)/Ocena: 0-50/2,0; 51-60/3,0; 61-70/3,5; 71-80/4,0; 81-90/4,5; 91-100/5,0 Poprawy - dwie poprawy każdego sprawdzianu w trakcie zajęć w semestrze. |
|
Planowane formy/działania/metody dydaktyczne: | Wykład – metoda podająca z prezentacją multimedialną, ćwiczenia – praca w grupach, analiza i dyskusja. |
|
Rodzaj przedmiotu: | Kierunkowy |
|
Rodzaj przedmiotu cyklu /modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny):: | obowiązkowy |
|
Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta: | Wykład – egzamin pisemny (w uzasadnionych przypadkach ustny). Ćwiczenia – sprawdzian pisemny (w uzasadnionych przypadkach ustny), aktywność na zajęciach. |
|
Wymagania wstępne i dodatkowe: | Podstawowa wiedza z modułów kierunkowych realizowanych na studiach pierwszego stopnia. |
|
Założenia i cele przedmiotu: | Poznanie znaczenia postępu biologicznego w zwiększaniu produkcyjności roślin uprawnych dla celów żywieniowych, dla przemysłu farmaceutycznego, kosmetycznego i energetycznego oraz metod zwiększania produkcyjności roślin. Zdobycie wiedzy związanej z wykorzystaniem biotechnologii w rolnictwie i gospodarce żywnościowej. |
|
Pełny opis: |
Postęp biologiczny w rolnictwie – znaczenie, formy kreowania i upowszechniania. Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na wielkość i jakość plonu roślin uprawnych. Rola odmian i jakości materiału siewnego w kształtowaniu wielkości i jakości plonu roślin uprawnych. Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. Rośliny genetycznie modyfikowane. Regulacje prawne dotyczące uprawy roślin genetycznie modyfikowanych. Systemy rolnictwa. Kontrola i certyfikacja produkcji rolniczej. Metody zwiększania produkcyjności roślin uprawnych. Znaczenie biotechnologii w rolnictwie. Wykorzystanie kultur in vitro w hodowli i rozmnażaniu roślin. Produkcja metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Molekularne podstawy inżynierii genetycznej. Inżynieria genetyczna a klasyczna hodowla. Organizmy genetycznie modyfikowane. Transformacja komórek roślinnych. Wykorzystanie markerów molekularnych w hodowli roślin oraz ocenie tożsamości gatunkowej i odmianowej, zmienności genetycznej, selekcji roślin i w identyfikacji patogenów. Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji roślinnej. Społeczny odbiór biotechnologii. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Kotecki A. (red.) 2020. Uprawa roślin. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.. 2. Sawicka B. (red.), 2000. Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych. Wyd. UP Lublin. 3. Tyburski R., Żakowska-Miemans S., 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa. 4. Ratledge C., Kristiansen B. (red.), 2011. Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa. 5. Malepszy S. (red.), 2009. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa. 6. Kowalczyk K. (red.), 2013. Agrobiotechnologia. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Literatura dodatkowa: 1. Czepak R., Jabłońska-Trypuć A., 2008. Roślinne surowce kosmetyczne. MedPharm, Wrocław. 2. Świetlikowska K. (red.), 2006. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW, Warszawa. 3. Niemirowicz-Szczyt K. (red.), 2012. GMO w świetle najnowszych badań. Wyd. SGGW, Warszawa. 4. Bednarski W., Reps A. (red.), 2001. Biotechnologia żywności. WN-T, Warszawa. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Wadas | |
Prowadzący grup: | Anna Majchrowska-Safaryan, Wanda Wadas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Brak protokołu Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Siedlcach.